Centrum sv. P. Pia pro zdravotní a sociální služby bylo dokončeno Zobrazit fotogalerii
20. června 2023 Aktuality

Centrum sv. P. Pia pro zdravotní a sociální služby bylo dokončeno

Centrum sv. P. Pia bylo postupně plánováno a budováno během posledních deseti let. Cílem je poskytovat komplexní péči lidem, kteří se ocitli v tíživé životní situaci z důvodu stáří, nemoci či zdravotního postižení. Areál je tvořen několika stavbami, ve kterých jsou poskytovány terénní i ambulantní sociální a zdravotní služby, a byl pojmenován po italském knězi, pateru Piovi z Pietrelciny, který proslul svou péčí o nemocné a trpící.

„Když se pater Pio setkával s lékaři a personálem nemocnice, kterou vybudoval, tak jim říkal, že není třeba jen odborná péče a znalost stavu jejich pacientů, ale je třeba jim přinášet i lásku. Mě osobně provází otec Pio dlouhá léta jako člověk, který může být vzorem a inspirací pro dílo naší charity, ať už zde v Červeném Kostelci, nebo v Domově sv. Josefa ve Dvoře Králové,“ pronesl při slavnostním dokončení Miroslav Wajsar, ředitel Oblastní charity Červený Kostelec.

Miroslav Wajsar, ředitel Oblastní charity Červený

Realizace prvních stavebních úprav začala v roce 2018, kdy došlo k rekonstrukci tzv. „Kafkovy vily“, kde se v roce 2020 otevřela nová služba Denního stacionáře. Své zázemí v budově našla i Charitní pečovatelská služba a služba Tísňové péče. V druhé etapě došlo ke stavebním úpravám přilehlých sochařských ateliérů. V nich po rekonstrukci sídlí především zdravotní služby – Mobilní hospic Anežky České, Ambulance paliativní péče a Charitní ošetřovatelská služba. V posledních etapách stavby areálu pak vznikly čtyři byty chráněného bydlení.

Čtyři byty chráněného bydlení byly dokončeny v červnu roku 2023

Dokončené Centrum sv. P. Pia bylo slavnostně otevřeno v pátek 16. 6. za účasti zástupců města Červený Kostelec, České Skalice, Diecézní katolické charity Hradec Králové a dalších.

„Velice si vážíme spolupráce s charitou a myslím si, že ačkoliv město chtělo původně ateliery využít za jiným účelem, musí všichni uznat, že toto využití je tím nejlepším, které se mohlo tomuto areálu dát,“ uvedl starosta města Červený Kostelec, Tomáš Prouza.

Závěrečné přání dokončenému areálu pak popřála Aneta Maclová, ředitelka Diecézní katolické charity Hradec Králové: „Byla tu vzpomenuta myšlenka otce Pia, který zakládal Dům úlevy v utrpení. A já bych chtěla popřát tomuto zařízení, aby skutečně bylo prostorem úlevy v utrpení. Aby tomu bylo tak, jak si on přál, aby nebylo jen místem úlevy těla, ale i ducha. Aby se tu poskytovaly odborné a lidsky přívětivé služby, ale aby se stalo místem setkávání, relaxace a sdílení životních příběhů.“

V sobotu 17. 6. pak proběhl Den otevřených dveří, kde si na 250 návštěvníků přišlo prohlédnout nově zbudované byty chráněného bydlení, ale i stavby a služby, které byly zřízeny v předchozích etapách.

Realizovat tento projekt by nebylo možné bez investičních dotací Královéhradeckého kraje, Integrovaného regionálního operačního programu EU a Ministerstva pro místní rozvoj. Na dokončení Centra přispěla i celá řada firemních a individuálních dárců, z nichž mnozí podporují charitní dílo dlouhodobě. Velice nás těší, že se našlo tolik lidí, kteří si myšlenku vybudování tohoto areálu a s ním spojených služeb vzali za svou.

Děkujeme všem partnerům, dárcům, podporovatelům a spolupracovníkům.