Rozvíjíme hospicovou péči
16. prosince 2022 Aktuality

Rozvíjíme hospicovou péči

Život kolem nás se v letošním roce v mnohém změnil. Na péči, kterou poskytují naše střediska, to ale nemůže mít výraznější vliv, protože naši klienti mají pořád obdobné potřeby a potýkají se s obdobnými problémy, které musíme řešit.

A naše cíle tomu musí odpovídat. V Mobilním i lůžkovém Hospici Anežky České je naším cílem zajistit pacientům maximální možnou péči. Tu poskytuje tým zdravotníků a ošetřovatelů. Velice nás těší, když se z reakcí pozůstalých dozvídáme, že vnímají lidský přístup, se kterým naši zaměstnanci ke své službě přistupují.

MicrosoftTeams-image (13)

I v tomto roce jsme pokračovali v rozvoji naší péče. Díky příspěvkům od různých nadací a organizací se nám podařilo koupit například nový EKG přístroj, provést pravidelnou výmalbu většiny prostor hospice, obnovit část matrací nebo třeba pořídit nové mobilní sprchovací zařízení a polohovací židli do sprchy, které rozšiřují možnosti, jak zajistit hygienu pro pacienty se sníženou, či zcela omezenou pohyblivosti.


MicrosoftTeams-image (16)

Zároveň se musíme dívat do budoucna a řešit dlouhodobě udržitelné fungování budovy hospice a jejího provozu, aby nás náklady na energie nenutily omezovat kvalitu poskyto- vaných služeb. Nechali jsme proto vypracovat energetický audit budovy hospice, díky kterému jsme získali jasnou představu o nutných změnách a opatřeních. V souvislosti se snižováním energetické náročnosti budovy nás nyní čeká celá série stavebních prací na budově hospice. Je to výměna oken a dveří, fotovoltaické panely na střechu budovy, nové osvětlení a úsporná vzduchotechnika pro prostory kuchyně. Na projekt těchto úsporných opatření jsme podali žádost na státní fond životního prostředí. V případě podpory se bude jednat o významnou pomoc, ovšem stále budeme potřebovat zajistit spolufinancování ve výši přibližně 5 mil. korun. Pevně doufáme, že se nám to s pomocí našich příznivců a dárců podaří zvládnout, protože od našich pacientů a jejich blízkých víme, že tyto služby mají smysl.

MicrosoftTeams-image (14)