Z Ordinace v růžové zahradě do Domova sv. Josefa
16. prosince 2022 Aktuality

Z Ordinace v růžové zahradě do Domova sv. Josefa

Herečka a zpěvačka Ivana Jirešová navštivila Domov sv. Josefa. Nepřijela však na obyčejný výlet. Celý den strávila s lidmi s roztroušenou sklerózou. Věnovala jim svůj čas, úsměv i soucit. S některými se setkala jednotlivě a se všemi také na besedě zakončené autogramiádou. Atmosféra byla jak jinak než domovská a některé otázky byly pěkně na tělo.

Proč jste se rozhodla přijet do Domova sv. Josefa? Je to 4 roky, co mi propadlo v divadle rozdrtilo prsty u nohou. Jelo to, drtilo mi to kosti a já nemohla nic dělat. Upoutalo mě to na 2 týdny na lůžko a ty myšlenky, které se mi tehdy honily hlavou, to nebylo vůbec nic příjemného. S lidmi na vozíku soucítfm. Já po čtrnácti dnech na lůžku vstala. Oni ale takové štěstf nemají.

Ivanka si v Domově sv. Josefa vyzkoušela, jaké je to žít s roztroušenou sklerózou. Usedla na vozík a jeden den strávila s nemocnými tak, jak ho prožívají oni. Dostala pořádnou lekci cvičení. Vyzkoušela si, jaké je to ovládat počítač bez použiti rukou. A po tom, co projela na vozíku celý park, uznala, že to je vysilující i pro zdravého člověka.

Velmi emotivní bylo setkání Ivanky s pacientem Jirkou. Měl z toho takovou radost, že se mu podařilo vstát z vozíku. Tím překvapil všechny v Domově i samotnou Ivanku. Překvapilo nás nejen to, že stojí, ale i jeho hřmotná postava měřící úctyhodné 2 metry. To se na vozíku ztratilo a my si v ten moment uvědomili sílu roztroušené sklerózy, která si dovolí i na takového obra. Jirka vstal aspoň na chvíli a my věříme, že tyto „malé zázraky“ se nejen v jeho životě, ale i v životech dalších pacientů, budou dít stále častěji.

004336_58_022215