Zástupci hospice při sázení stromů na památku Olgy Havlové Zobrazit fotogalerii
14. dubna 2023 Aktuality

Zástupci hospice při sázení stromů na památku Olgy Havlové

„V Trutnově nebudeme mít pouze strom, ale stromořadí Olgy Havlové,“ řekl Michal Rosa, starosta města při slavnostním vysazení pětice stromů ve středu 5. 4. na Náměstí Republiky v Trutnově. Akci uspořádali zástupci Výboru dobré vůle – Nadace Olgy Havlové, jejichž cílem je v letošním roce vysadit symbolických 90 stromů po celé České republice k výročí nedožitých 90. narozenin Olgy Havlové.

Každý strom je věnován jednomu tématu, které v rámci své činnosti nadace podporuje. Pro tuto příležitost byli pozváni zástupci Hospice Anežky České, aby veřejnost seznámili s péčí, která je v hospici poskytována.

Ředitelka Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové Monika Granja

„Naše nadace již v roce 1994 poskytla první grant na podporu prvního kamenného hospice,“ vzpomínala Monika Granja, ředitelka Nadace Olgy Havlové. Tehdejší vedení nadace podpořilo hnutí, které se během posledních dvaceti let rozšířilo do celé republiky a pomáhá pacientům v terminálním stádiu nemoci zvládat díky nastavené léčbě příznaky onemocnění. „Smyslem hospicové péče je důraz na kvalitu života,“ popsala Jitka Pichová, vedoucí Hospice Anežky České, „proto je v hospicovém týmu, který o pacienta pečuje, přítomen lékař, zdravotní sestra, psycholog, psychoterapeut, sociální pracovník a duchovní.“

Hospicová péče je poskytována buď přímo v domácnosti pacienta, či v lůžkovém zařízení. Do péče jsou přitom zahrnuti i blízcí nemocného, kterým zdravotnický tým také poskytuje pomoc a podporu v jejich tíživé situaci. Po úmrtí blízkého pak sociální pracovníci pomáhají rodině s dalšími náležitostmi a v hospici je taktéž každý půlrok organizováno setkání pro pozůstalé. Cílem hospice je zajistit prostředí, ve kterém nemocný netrpí v důsledku pokračující nemoci, je zajištěna jeho důstojnost a může strávit své poslední chvíle obklopen svými blízkými.

„I když v současné době působí ve větších nemocnicích již konziliární pracoviště paliativní medicíny, které dobře spolupracují s hospici, v menších nemocnicích tomu tak dosud stále není. A proto je třeba nadále pokračovat v aktivitách, které zvýší provázanost zdravotní péče a informovanost a povědomí o hospicové službě,“ dodala na závěr Jitka Pichová.

Organizátoři akce, zástupci města Trutnov, Výboru dobré vůle - Nadace Olgy Havlové a Hospice Anežky České

Bc. Jan Kordina

public relations
Tel.: 732 402 222 E-mail: 6hEnZ.56LTuy9%~9T-M