Již 24 let doprovází hospicové pacienty Zobrazit fotogalerii
30. června 2023 Aktuality

Již 24 let doprovází hospicové pacienty

„Pro každého z nás Pán připravil cestu. Tu cestu, která je na míru pro nás. A to si začínáme víc a víc uvědomovat, když už máme kus té cesty za sebou. Vzpomínám na den svěcení, které bylo pro každého z nás jiné, ale vrcholilo naše ‚těšení se‘ na kněžství. Své kněžství však nežijeme jen pro sebe. Dostali jsme ho pro službu druhým,“ pronesl Josef Socha, emeritní generální vikář královéhradecké diecéze, při komorní mši ve Svatováclavské kapli při katedrále sv. Víta v Praze. Děkovná mše svatá proběhla při příležitosti setkání kněží vysvěcených před 50 lety. V Hospici Anežky České nás toto výročí těší obzvlášť proto, že jedním z oslavenců je i Alois ‚Lojzík‘ Špulák, který již 24 let slouží v hospici jako duchovní a za svou službu doprovodil tisíce umírajících, kteří měli zájem u duchovní péči.

Mons. Josef Socha při kázání ve Svatováclavské kapli

Setkání v Praze se konalo 21. 6. příhodně na svátek sv. Aloise Gonzagy a účastni byli Jan Baxant, biskup litoměřický, Karel Herbst, emeritní biskup pražský, Vladimír Hronek, probošt ve Slavoňově, Alois Špulák a Josef Socha, který v kázání vzpomínal na počátky kněžství a zamýšlel se nad údělem duchovních.

„Veselého dárce Pán Bůh miluje. Bůh miluje toho, kdo dává s radostí. A to je úkol pro nás pro všechny. Každý den má své starosti a trápení, ale když se alespoň pokusíme to přijímat a prožívat radostně, má to ohromnou sílu,“ povzbudil v závěru své řeči otec Josef.

Duchovní doprovázení je od počátku součástí hospicové péče. Spolupracujeme s duchovními všech církví a na žádost pacienta s nimi zprostředkujeme kontakt. Otec Lojzík je s hospicovými pacienty téměř od počátku a věnoval se každému, kdo o to projevil zájem. Za všechny zaměstnance charity mu přejeme pevné zdraví a děkujeme za jeho vytrvalou službu.

K přání se během vikariátní konference připojil i královéhradecký biskup Jan Vokál během vikariátní konference, která o několik dní předtím proběhla v Náchodě:

„Radujeme se z toho a zamýšlíme se nad tím, jak je krásné obětovat svůj život službě Pánu tak zblízka, u oltáře při doprovázení svých bratrů a sester na cestě za Kristem. Vyjadřuji za celé biskupství, za všechny spolubratry, velkou vděčnost a ze srdce jim přeji hodně síly a zdraví v jejich dalším kněžském působení.“

Alois "Lojzík" Špulák byl vysvěcen na kněze v Litoměřicích 30. 6. 1973

O službě duchovního si můžete poslechnout rozhovor na rádiu Proglas, který ve skupině pracovníků hospice vedl Martin Holík:

O setkávání se smrtí a o životě P. Špuláka v červenokosteleckém hospici

Bc. Jan Kordina

public relations
Tel.: 732 402 222 E-mail: 6hEnZ.56LTuy9%~9T-M