Konference paliativní péče v Náchodě
12. listopadu 2021 Aktuality

Konference paliativní péče v Náchodě

Dne 11. 11. 2021 se konala v Náchodě konference "terénní paliativní péče a mezioborová spolupráce. Soubor přednášek, jehož jednotícím prvkem bylo téma mobilní hospicové péče.

Se svými příspěvky se sešli zástupci různých profesí a odborností, aby se podělili o své zkušenosti. Velice nás těší více než 250 účastníků. Je to pro nás signálem, že o téma paliativní péče je zájem, jak mezi odbornou, tak i laickou veřejností. Protože se jedná stále o relativně mladou službu, je pro její rozvoj klíčová výměna zkušeností a sdílení praxe různých oborů, které do paliativní péče zasahují.

010204

Účastníky přivítala a celou konferenci zahájila Jitka Pichová, vedoucí Hospice Anežky České a Aneta Maclová, ředitelka Diecézní katolické charity Hradec Králové.

MUDr. Jan Král, primář Hospice Anežky České,v úvodním příspěvku promluvil o svých dlouholetých zkušenostech v nejstarším hospici v ČR.

Michaela Šimková, sociální pracovnice FN Hradec Králové, přiblížila práci paliativního týmu v nemocnici, jeho významu a přínosu.

010202

MUDr. Miroslav Žiaran popsal svou praxi onkologického lékaře s ukončením léčby u pacienta - kdy k ní lze přistoupit, čím je podmíněna a co znamená pro pacienta i lékaře.

PhDr. Martin Loučka, ředitel Centra paliativní péče, promluvil o směřování mobilní hospicové péče, vizích i aktuálním stavu.

MUDr. Irena Závadová, primářka mobilního hospice Cesta domů, popsala význam ambulance paliativní péče.

010203

MUDr. David Staš z pozice praktického lékaře popsal teoretickou i praktickou spolupráci s mobilním hospicem a dalšími službami, které mají pro praktické lékaře význam.

Příspěvek MUDr. Václava Šafky, lékaře Mobilního hospice Anežky České, se zabýval vývojem místního hospice, jeho historií a aktuální činností.

Konferenci pak uzavřel doc. David Bouma se svým zamyšlením nad specifikami české pohřební kultury a celospolečenském přístupu k pohřbům a tématu smrti.

Celým dnem provázela MUDr. Eva Hůlková, lékařka Hospice Anežky České. Děkujeme všem účastníkům a věříme v budoucí setkání u některé příští konference.

Akce proběhla za finančí podpory Ministerstva Zdravotnictví ČR a firem Medesa Care s.r.o., Dentimed s.r.o. a Stada Pharma CZ s.r.o.

002045

medesa