Oblastní charita Červený Kostelec ubytovala maminky z Ukrajiny
3. března 2022 Aktuality

Oblastní charita Červený Kostelec ubytovala maminky z Ukrajiny

„Jsme moc rádi, že jsme mohli alespoň malou měrou pomoci lidem v nouzi. Zároveň chci poděkovat všem dárcům a dobrovolníkům za okamžitou podporu,“ říká Miroslav Wajsar, ředitel Oblastní charity Červený Kostelec.

V souvislosti s nedávným dokončením projektu výstavby zázemí pro zdravotnické terénní služby a jejich přestěhování na konci února se uvolnily prostory jedné z budov ve vlastnictví charity. „Hodně lidí se mě ptalo, jak tyto prostory využijeme. Ze současné situace na Ukrajině ihned vyplynulo, že je nabídneme k ubytování těm nejpotřebnějším.“

2022_03_pomoc_ukrajina919

Ve středu 2. března byly ubytovány dvě maminky se čtyřmi dětmi ze Zakarpatské Ukrajiny. Manžel jedné z nich již několik let pracuje v České republice. Vybavené pokoje byly původně určeny pro stážisty Hospice Anežky České, nyní však po menších úpravách mohou sloužit jako plnohodnotné bydlení. Bylo zapotřebí pořídit navíc jen dětské vybavení – postýlky, kočárky, hračky. V tomto ohledu ochotně vypomohli dobrovolníci.

2022_03_pomoc_ukrajina918

„Jedna paní umí trochu česky, před nedávnou dobou pracovala v ČR, než se vrátila zpátky na Ukrajinu. Ptali jsme se, jestli jim můžeme něco pořídit, ale kromě základních věcí nic nechtěly, že si vše potřebné pořídí,“ popisuje Lenka Peterová, pracovnice charity a kontaktní osoba pro obě rodiny. „Moc nám děkovaly za vše, co pro ně místní dobrovolníci byli ochotni připravit,“ dodává ještě.

2022_03_pomoc_ukrajina920

V prostorách kanceláří mobilního hospice a ošetřovatelské služby ještě musí proběhnout některé stavební úpravy, z nichž velkou část si chtějí zajistit samostatně. Po jejich dokončení tak vznikne další bytový prostor, který bude moct využít další rodina. Ta pravděpodobně dorazí o víkendu.