Z Červeného Kostelce zamířila do nemocnic na Ukrajině pomoc za 20 miliónů korun
31. března 2022 Aktuality

Z Červeného Kostelce zamířila do nemocnic na Ukrajině pomoc za 20 miliónů korun

Ve čtvrtek 24. února 2022 začalo něco, co jsme si v současné Evropě nedokázali představit, válka na Ukrajině. Po prvotním šoku ze zpráv, které přicházely a které hlásily celkový rozsah katastrofy, jsme začali přemýšlet, jak můžeme pomoci lidem, kteří jsou na útěku před válkou. Impuls ke konkrétní činnosti dal MVDr. Michal Krejčí, výkonný ředitel integračního sociálního podniku Pro-charitu s.r.o., dceřiné společnosti Oblastní charity Červený Kostelec. První dodávka s pomocí putovala na polsko-ukrajinskou hranici v sobotu 26. února 2022.  Díky spolupráci s Diecézní charitou Hradec Králové se podařilo spojit s prověřenými kontakty na ukrajinské straně. Pomoc tak mohla spolehlivě doputovat k lidem, kteří byli v první fázi konfliktu přímo zasaženi.

První závoz materiálu a získané kontakty vedly k dalšímu plánování dopravy materiální pomoci na Ukrajinu. Díky rychlé reakci zaměstnanců sociálního podniku Pro-charitu s.r.o., v čele s jejím výkonným ředitelem MVDr. Michalem Krejčím a Oblastní charity Červený Kostelec se podařil naplánovat a realizovat pružný systém kyvadlové dopravy dodávkovými vozy. Potřebný zdravotnický materiál a vybavení tak mohl pravidelně zamířit přímo do kriticky ohrožených nemocnic a zdravotnických zařízení na Ukrajině.

IMG-20220310-WA0004 - kopieIMG-20220302-WA0023 - kopie

Pod hlavičkou Oblastní charity Červený Kostelec byl zřízen transparentní účet, kam mířila přímá finanční podpora od mnoha lidí a firem, Která byla využita pro nákup potřebného materiálu. Kromě toho mnoho firem ze zdravotnického sektoru darovalo potřebný zdravotnický materiál a přístrojové vybavení. V prostorách sociálního podniku Pro-charitu s.r.o. Červený Kostelec byl zřízen logistický distribuční sklad. Zaměstnanci sociálního podniku zde materiál přijímali, dále třídili, balili do krabic, případně nakládali na palety a popisovali tak, aby při vykládce bylo hned jasné, co v dané bedně nebo krabici je. Každý den po dobu 4 týdnů odtud vyjížděla auta na polsko-ukrajinské pomezí. V kancelářích Pro-charity byl zřízen štáb, který se dvakrát denně scházel a koordinoval tok materiálu, vozový park a tým řidičů tak, aby se vše včas dostalo na požadované místo. Administrativní zázemí projektu zajistili kolegové z Oblastní charity, kteří se starali o darovací a kupní smlouvy, administrovali transparentní účet, evidovali a hradili z transparentního účtu faktury za zakoupený materiál. Na pomoc kriticky zatíženým ukrajinským nemocnicím byla dopravena materiální pomoc, která, vyjádřeno finančně, představuje částku téměř 22 mil. Kč. Do ukrajinských nemocnic putoval zdravotnický materiál v podobě setů chirurgického šití, odběrové systémy pro zpracování a transfúze krve, oplachové roztoky na rány, přístroje EKG, plicní ventilátory, defibrilátory, dávkovače léků, inkubátory, nebo vyhřívaná nemocniční lůžka.

2022_02_material_ukrajina909IMG-20220321-WA0007

V současné chvíli, kdy jsou již zajištěny zásobovací konvoje většími organizacemi (Člověk v Tísni, Charita ČR), tuto pomoc již pozastavujeme. Zbylé finance z transparentního účtu použijeme na nákup dalšího potřebného zdravotnického materiálu, který bude součástí dodávek zásobovacích konvojů vypravovaných Charitou ČR či Člověkem v tísni. Nyní se soustředíme na poskytování podpory ukrajinským rodinám v našem regionu.

ua_podekovani