Pomáhat druhým je největší kouzlo světa,“ pronesla Věra Fina, malířka, spisovatelka a zakladatelka pacientské organizace Jelimán z.s. Její motivační program je určen onkologickým pacientům v remisi, pro které uskutečňuje setkání a provádí je jejich životní situací. 

Věra Fina během vernisáže výstavy

Putovní výstava „Každý den je dar“ je souborem jejích fotografií a maleb, ze kterých tvoří charitativní Kouzelný kalendář. Výstava v Hradci Králové, která nyní probíhá až do konce května, má však další rozměr.

Propojila jsem se s výtvarnicí Lucií Šanderovou. Na základní škole nám paní učitelka říkala, že malujeme tak hezky, že bychom to měly propojit. Daly jsme si trochu načas - čtyřicet let - ale dnes jsme se rozhodly, že vám tu ukážeme naše díla.

Lucie Šanderová návštěvníkům ukazuje svůj obraz

Obě autorky ve výstavních prostorách Turistického informačního centra v Hradci Králové nechaly zazářit svá díla plná barev, světla a pestrosti. Při setkání s pracovnicemi Hospice Anežky České v Českém rozhlase však došlo ještě k jednomu zpestření výstavy. Po domluvě s Hanou Richter, ošetřovatelkou v hospici a fotografkou, byl věnován prostor i informacím o hospici a fotografiím, které ukazují život v hospici.

Za Hospic Anežky České bychom chtěli Věře Fině a dalším organizátorům výstavy poděkovat za příležitost, kterou jsme dostali. Hospicová péče je zaměřena na pomoc terminálním pacientům, tedy těm, jejichž onemocnění je již v nenávratném stádiu. Poskytujeme léčbu paliativní, kdy jsou příznaky nemoci, především bolest, mírněny. Ze zkušeností, které máme, jsme si velmi dobře vědomi, jak důležitou roli vedle zajištění lékařské péče hraje i doprovázení pacienta a jeho blízkých. Mít možnost účastnit se výstavy autorky, která sama provází pacienty a dodává jim sílu, je pro nás ctí.

Své důvody dlouhodobé spolupráce s Věrou Finou shrnul i Pavel Bělobrádek: „Jakákoliv odvážná myšlenka, která na první pohled může vypadat jako příliš ambiciózní, ale je myšlena k povzbuzení ostatních, je velice cenná.

Svou osobní záštitu výstavě udělila i primátorka města Hradec Králové, Pavlína Springerová, k jejímž slovům poděkování se také rádi připojujeme a srdečně zveme na výstavu: „Děkuji za čas a naději, kterou nám všem dává a jsem ráda, že každý den je dar. To si uvědomujeme i na této výstavě.

Pavel Bělobrádek

Primátorka města Hradec Králové Pavlína Springerová

 

Bc. Jan Kordina

public relations
Tel.: 732 402 222 E-mail: 6hEnZ.56LTuy9%~9T-M