Z kanceláří byt pro ukrajinské uprchlíky
9. března 2022 Aktuality

Z kanceláří byt pro ukrajinské uprchlíky

Když se ke konci února po více než devíti letech stěhovaly služby mobilního hospice a ošetřovatelské služby do nového zázemí, nebylo možné odhadnout, jak rychle původní prostory najdou využití. A tak hned na konci února - zatímco pracovníci sociálního podniku Pro-Charitu začali se zásobováním zdravotnického materiálu ukrajinských nemocnic, Oblastní charita Červený Kostelec nabídla ubytování několika rodinám, které utíkaly z místa konfliktu.

K okamžitému využití bylo možné poskytnout podkrovní pokoje obvykle určené pro stážisty v Hospici Anežky České. Souhrou okolností jsou nejbližší stážisti nahlášení až na podzim roku 2022, prostory proto mohly být dovybaveny jen nejnutnějším vybavením – především dětskými postýlkami - které ochotně poskytli dobrovolníci. Ve stejné budově, kde do té doby sídlily výše uvedené zdravotní služby však byly nově i prázdné prostory po opuštěných kancelářích.

kancelář CHOSpo drobných úpravách je z kanceláře byt pro rodinu

Během několika dní a za pomoci příbuzných nově příchozích ukrajinských rodin se – s několika kompromisy - podařilo proměnit také bývalé administrativní místnosti mobilního hospice na obytné prostory. Kromě menších stavebních úprav bylo pořízeno i několik předmětů běžné denní potřeby – kuchyňský sporák, mikrovlnná trouba, lůžkoviny, rychlovarná konvice a další. S drobnou materiální pomocí opět vypomohli dobrovolníci. Velice si vážíme ochoty všech, kterým není lhostejný osud lidí, kterým do života zasáhla neočekávaná nešťastná událost.

Pro další uprchlíky byly vyčleněny i prostory v jedné z budov a areálu Domova sv. Josefa.

V nových prostorách se příchozí rodiny již zabydlují, na drobnou pomoc jim byla přiřazena kontaktní pracovnice charity, která zjišťuje a pomáhá jim s jejich aktuálními potřebami.